WEETJES VOOR DE LEZERS

 

-Wally was als kind al gek op boeken. Tot zijn tiende was er in Hamme-Zogge geen spoor van een bibliotheek. Hoe stilde hij dan zijn leeshonger?


 De krantenman prees elke week een nieuw kinderboek aan. Af en toe mocht hij er eentje van zijn zakgeld kopen. 

Zijn klasgenootjes en vrienden leenden aan elkaar hun leukste boeken uit.

 Hij las vaak de krant omdat er gewoon niks anders was om te lezen. 

Soms legde zijn meester boeken op de trede. Elk kind mocht er dan een uitkiezen om thuis te lezen.

Elk schooljaar kreeg hij een prijsboek. Datzelfde boek werd dan vaak herlezen.

Hij las stiekem ook boeken voor grote mensen.

•

-Zijn voornaam werd niet aanvaard in het stadhuis van Tielt. Een ambtenaar weigerde Wally in te schrijven omdat het een heidense naam was. Walter kon echter wel.-Er werden al elf boeken van de schrijver bewerkt in zes theaterstukken.-De filmtrilogie ‚Zus zonder zus’ (Cacao Bleu, 2005, 2012, 2017) vond zijn eerste sporen in het boek ‚Ik Mis Me’.

 ‚Zus zonder zus I’ (Cacao Bleu)

Wally De Doncker danste zelf mee in het derde en laatste deel van de film.

-In 2018 verschenen er tegelijkertijd zes klassiekers van Wally De Doncker in het Chinees. 

.

-Het theaterstuk ‚Opa met gaatjes’ door Zamzam liep precies 20 jaar

.

- Wally zat in de lagere jongensschool van Hamme-Zogge in graadsklassen (twee leerjaren samen).

• Als kind wou hij automonteur worden• Hij kon al op zijn negende jaar autorijden.- Zijn lievelingsboek als kind: ‘De reis naar de maan’ van Jules Verne.- Op zijn zeventiende stichtte hij samen met vrienden de jongenschiro (Sperato) van Hamme-Zogge.- In ‘De nieuwe handen van papa’ verwerkt hij het ongeval van zijn eigen vader in Wallonië. De verbrande handen van zijn vader zijn een onuitwisbaar beeld uit zijn kindertijd.- Hij schreef ‘Tsjilp, zegt de vis’ omdat hij als kind soms ook een dier wou zijn: een vogel.- Hady en Kaat in de ‚Spot en Muis’ -boeken zijn de echte kinderen van de schrijver, maar niet de echte namen. 

Zijn kleinkinderen Geike en Lars zijn de hoofdpersonages uit 'Schim'. Ditte is de inspiratiebron voor 'Gedachten in de wolken' (of 'Missen doet pijn'). 'Het overkwam me gewoon' werd opgedragen aan zijn petekinderen Floor en Finn.

- Wally De Doncker is gek op de Italiaanse en de Griekse keuken (vooral gerechten met artisjok en aubergines).

- Als kind keek hij soms lang in zijn eigen ogen in de spiegel. Veertig jaar later schreef hij er een boek over: ‘Ik Mis Me’.- Het boek ‘Een touwtje naar de maan’ gaat over zijn eigen huisdieren. Spot is zijn echte hond. Muis, de kat, is helaas verongelukt bij het oversteken van de straat. Het touwtje naar de maan is haar fataal geworden. - Fala was de huisgenoot van de schrijver. 

Spot en Fala: hoofdrolspelers in verschillende boeken van Wally De Doncker
- De pop met gaatjes uit het boek ‘Een opa met gaatjes’ lag in de woonkamer van zijn oma en opa (Kanegem, Tielt)

- August De Doncker (grootvader van Wally) vertrok met het schip Baltic in Liverpool en arriveerde op 19 december 1919 in New York op Ellis Island. Hij werkte twee jaar in de fabrieken van John Deere in East-Moline. Zijn twee broers bleven voorgoed in de V.S. wonen. August keerde na twee jaar terug naar Maria in Poeke (Wally’s grootmoeder). De liefde was sterker dan een nieuw leven in de Verenigde Staten van Amerika. 

Zij worden vermeld in het boek 'Het overkwam me gewoon'.

-De boeken van Wally De Doncker kregen al vier keer de internationale White Raven onderscheiding:
2005: Tsjilp, zegt de vis
2010: Het begint ergens
2015: Schim
2018: Ik ben heel veel liefde.

-Wally De Doncker was de internationale president van IBBY van 2014- 2018. IBBY is actief in 80 landen en kijkt in de hele wereld toe op de rechten van het kind wat lezen en geletterdheid betreft. De hoofdzetel is in Basel (Zwitserland). 

-Wally De Doncker werd al twee keer shortlist genomineerd voor de prestigieuze Sabam Award voor jeugdliteratuur (2013 en 2017)

-Zijn boek 'Nian and the Boy' werd verkozen als beste boek door de Chinese kinderjury 2019 en kreeg in 2020 de 'Outstanding Work Award' door het 'Chinese Original Picture Book Research Institute' en het 'Fu Lanya Picture Book Museum'

-De vijf favoriete boeken van Wally De Doncker (Iedereen Leest 2022): https://www.iedereenleest.be/over-lezen/reeks/de-vijf-van-wally-de-doncker

- Hij werkt(e) samen met verschillende componisten: Michel Bisceglia (Musical ‘Ik Ben Op Jou’, 2008), Jan Coeck (CD: Is Beter nog ver, Kunstwerk(t), 2009, de quarantaine songs 2020) en Florejan Verschuren (2010, 2012).

 In de theatervoorstelling 'Alleenzaamheid' (2017- 2019) werden verschillende liedjes opgevoerd door het Fala Collectief.

- Samen met zijn vrouw Marianne Weyn speelde Wally De Doncker een belangrijke rol bij de invoering van het gemengd onderwijs in de secundaire scholen van het vrij onderwijs in Dendermonde.- Hij gaf toespraken in o.m. Den Haag, Bologna, Peking, Seoul, Putrayaja, Bangkok, Auckland, Taipei, New York, Londen, Auckland, Parijs, Bratislava, Volkach, Moskou, Seattle,Shanghai, Dublin, Riga, Tokio, Osaka, Athene...

.

- Zijn favoriete nagerecht : appeltaart met ijs. 


- De stiltes die hij tijdens zijn vertellingen in de middagstudie opwekte hebben hem aangezet tot schrijven.