KORTE BIOGRAFIE

 

Wally De Doncker probeert in zijn boeken heel alert te reageren op wat er rondom hem gebeurt. De gebeurtenissen in zijn leven (of van mensen rondom hem heen) zijn zijn voornaamste inspiratiebron. Hij probeert zowel kinderen als volwassenen te boeien.

In de internationale wereld van de kinder- en jeugdliteratuur neemt hij als schrijver een bijzondere plaats in. Naast verschillende nominaties en prijzen wordt zijn werk opvallend druk besproken in de buitenlandse media waarin vooral gewezen wordt op het filosofische karakter van zijn oeuvre. Zijn boeken bevinden zich momenteel in de bibliotheken van meer dan dertig landen.

De Doncker was leraar leesbevordering. Voor een aantal Vlaamse, Nederlandse tijdschriften en internationale tijdschriften en boeken schrijft hij bijdragen over de internationale dimensie van de kinder- en de jeugdliteratuur. Hij  maakte ook deel uit van de redactieraad van het Amerikaanse kritisch-literaire tijdschrift over kinder- en jeugdliteratuur "The Lion and the Unicorn". Samen met drie andere Belgen (Hergé, Bart Moeyaert, Carll Cneut) kreeg hij een aparte biografie in de Amerikaanse "Oxford Encyclopedia of Children's Literature”.

Samen met Marianne Weyn speelde hij een voortrekkersrol bij de invoering van het gemengd onderwijs in de regio Dendermonde. Hij was tevens de bedenker van 'Leesdraak' (Standaard Educatieve Uitgeverij) waarmee duizenden kinderen leerden lezen.

Wally De Doncker was de internationale president van IBBY van 2014- 2018. IBBY is actief in 80 landen en kijkt in de hele wereld toe op de rechten van het kind wat lezen en geletterdheid betreft. De hoofdzetel is in Basel (Zwitserland). 

Zijn boeken zijn vertaald in het Frans, Engels, Deens, Duits, Chinees, Arabisch, Indonesisch...  Verschillende boeken werden bewerkt voor theater, film en musical. Zijn wetenschappelijke artikelen over jeugdliteratuur en filosoferen verschenen in boeken en tijdschriften in Amerika, Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Spanje, Italië, Duitsland, China, Zweden, Slovakije, Japan en Rusland. 

Hij is een veelgevraagd spreker. Hij was te gast op talloze congressen en internationale prijsuitreikingen in New York, Tokio, Peking, Shanghai, Seoul, Parijs, Auckland, Mexico-Stad, Seattle, Putrayaja, Bangkok, Londen, Riga, Bologna, Moskou…

Buitenlandse musea besteedden aandacht aan zijn literaire werk: Het Kindermuseum in Berlijn zette tijdens het Internationaal Literatuurfestival in 2009 zijn boek "Ahum" drie dagen in de schijnwerpers. Het Kinderboekenmuseum in het Nederlandse Den Haag focuste op zijn boek "Het Begint Ergens". In Frankrijk kreeg de Franse "Ik mis me" bijzonder veel aandacht. Verschillende Chinese musea focusten (van 2017 tot 2023) op 'Billie's Factory' en 'Nian and the Boy'.

In 2020 kreeg zijn boek "Nian and the Boy" de Outstanding Work Award uitgereikt door het 'Chinese Original Picture Book Research Institute' en het ‘Fu Lanya Picture Book Museum’. In november 2023 werd 'Billie's Factory' genomineerd voor Wereldkinderdag in Saudi-Arabië.

De film 'Us Three/Nous Trois'(2019, Blauwhuisproducties, Gent) geïnspireerd door het boek 'Ik Mis Me' werd gelauwerd als 'Best Film' op het 'Fic Autor Filmfestival' in Mexico en op het 'Queen Palm International Film Festival' in Florida (VS).

Hij was jurylid van de internationale prijs voor leesbevordering, de IBBY-ASAHI Reading Promotion Award 2012 en de Bologna Ragazzi Awards in 2016.