RECENSIES

 

HET OVERKWAM ME GEWOON

(De Eenhoorn, 2023)

"Het verhaal geeft een geweldig tijdsbeeld, geschilderd aan de hand van het leven van Wally, dat hem gewoon overkwam, geschreven in een vlotte vertelwijze die je het verhaal in sleept." ( Toin Duijx (Nl), Linkedin , 8 november 2023)

“ ... een hoop verrassende perspectieven, weelderige fantasieën en komische grootspraak met zich mee. Door die combinatie van herkenbaarheid en luchtigheid, leest het boek als een trein.
(Over 'Het overkwam me gewoon' (De Eenhoorn, Pluizuit, Elise Cool, Januari 2024))

"Ik houd van dit soort boeken waarin er een dunne lijn loopt tussen fantasie en werkelijkheid en jij je als lezer afvraagt wat nu werkelijk gebeurd is en wat niet. (Over 'Het overkwam me gewoon', Langlevelezen (Nl), Anne van Mechelen, 29 januari 2024)

 

IK MIS ME

(Infodok 2001, filmversie 2019)

Pareltje van de Vlaamse jeugdliteratuur.
(Citrouille, F)

'Het is onze plicht om kinderen prachtige teksten aan te bieden. Niet alleen om hen te laten dromen tijdens de nacht. Ze hebben ook boeken nodig waarmee ze kunnen wakker worden.' (Over Ik Mis Me, La philo à l’école (F))

'Zowel de film als het boek zijn erg mooi, indringend en intrigerend. Grote, grote aanrader.' (Ik Mis Me, Dettie, Leestafel, 2019)

 

NIAN 

(Vertaling uit Chinees, Leonon Media (NL), 2019)

Dit is een buitengewoon, overdonderend en monsterlijk boek!

“Dit is een ongelooflijk ‘buiten de comfort zone’ boek. De oosters getinte tekeningen zijn krachtig, expressief, ruw en pakkend. Het eerste gevoel is niet comfortabel. Je voelt je wat ongemakkelijk. Na de eerste bladzijden vond ik het adembenemend mooi. Een parel, kunst om echt van te genieten. 
Het verhaal zelf is pakkend en gekend. Wie dringt welke wereld binnen? De monsterlijke wezens in interactie met de even “amorfe” menselijke wezens. De spanning tussen de twee clans mondt uit in agressie. De monster familie wordt verdrongen. De relatie met vandaag is duidelijk: er worden steeds meer muren gebouwd, we verstaan elkaar niet langer en mensen worden meer en meer uitgesloten. Gelukkig is er de mooie relatie tussen Nian en een mensenkind.

De teksten zijn grillig en volgen geen lijn. Het verhaal is een vloeiende opvolging van kleuren, figuren, beelden en teksten. Het boek leest vlot en geeft, ondanks de grillige vormgeving, rust. Dit is een buitengewoon, overdonderend en monsterlijk boek.”

 (Pluizer,  https://www.pluizer.be/kinderboeken-jeugdboeken/nian)

 

IK BEN HEEL VEEL LIEFDE

 

“Het boek is een kunstwerk, dat je hart sneller doet kloppen en je onderdompelt in liefde.” (5 sterren) (Janneke Blok, Boekenkrant, Nl)

 

“Een knap geheel, een pareltje voor oog en oor. “
(Pluizuit, juli 2017)

“Dit poëtische, ontroerende prentenboek is een waar monument ter herinnering aan haar.” (Toin Duijx, Friesch Dagblad, Nl, 1 april 2017)

„Dit boek is een prachtig geboortegeschenk. Waarmee kan je immers de geboorte van een kind beter vieren dan met een verhaal over de onnoemlijke liefde die aan de basis lag?” (Boekentroef, april 2017)

 

BILLIE’S FACTORY


„Wally de Doncker offers a beautiful but sad story about the passage of time, which contrasts the mellow memories of old age with the joy and ingenuity of a little boy, Billie. The illustrator, Xu Kaiyun, knows how to create a nostalgic atmosphere that evokes times past. His illustrations fit very well with this wonderful text, giving us a coherent and harmonious whole.” (Maria Jesus Gil)

„The picture book ‚Billie’s Factory’ compiles the memories of three generations, as Grandpa, Daddy and Billie each recount their joys, sorrows and reflections. In the abandoned factory, Grandpa doesn’t just remember his work, but also „the stories, the voices, the music.” Scenes from the past flow by one after another. The people, the events, the sound, the atmosphere surge back again, and the factory goes from cold to warm.” (Jin Bo)

Vertaling Nederlands: Billies Fabriek (Leonon Media, 2017)

Hoe je met zo weinig woorden toch iets magisch kan creëren: knap! In dit boek doet Wally De Donker het weer. Met weinig woorden maar veel inhoud vertelt hij het verhaal van Opa die zijn fabriek mist. Niet enkel het gebouw, maar ook de herinneringen, de mensen, de verhalen, ... (Elke Verhulst, Pluizer, 2018)

Billie's fabriek
is een boek over de kracht van herinneringen, de bewaarplaatsen van ons verleden. Herinneringen verbinden generaties met elkaar. (Rita Ghesquiere, Leeswijzer, 2018)


SCHIM

„Het verhaal zelf lees je traag en aandachtig. Want De Doncker boetseert als het ware bedachtzaam woord na woord het verhaal waarin vele filosofische thema's en vragen over schaduwen, realiteit en emoties komen opborrelen en je prikkelen. De magistrale prenten zijn tegelijkertijd kwetsbaar en imponerend.
(Eric Van Thillo, Pluizuit, maart 2015)

„Schim is niet alleen prachtig in zijn uitgave maar ook in zijn woorden en zinnen. Een echt hebbeding, zo mooi.(Ouders en Onderwijs, Jan Stevens, april 2015)

„Wally De Doncker hanteert in Schim een eigen aparte stijl. De zinnen zijn bijvoorbeeld heel erg kort. In eerste instantie werkt dit bevreemdend, maar al snel snap je waarom de auteur hiervoor opteert. Elke zin opent een wereld en sommige zijn echte pareltjes door het klankspel of de goed gekozen beelden.”
(Leeswijzer, 2015, Elke Beckers)


SPOT EN MUIS

Door de rake observaties van de dierenwereld hanteert De Doncker de oude taalfiguur van de fabel om levenswijsheden bloot te leggen. Er worden diepzinnige onderwerpen aangeraakt, zoals vrijheid, dood en geboorte of de gedeelde zorg voor de aarde. De Doncker doet dit op een zeer subtiele manier en met veel zin voor humor. () (15 maart 2013, Cindy Vanhove in De Leeswelp)


VAN A TOT ZET

Wat een letterpracht in dit boek! (Knack Weekend-bijlage, 31 maart 2010)
Dit boek is een waanzinnig leuke aanrader. De bijgeleverde CD maakt het tot een complete parel. (Marian Middendorp, Nl)

VAN 12 TOT 1


“Dit boek is mijn absolute favoriet. De teksten zijn grappig maar ook wat filosofisch, en de illustraties zijn eigenzinnig prachtig. (Kim Aerts, DNA.be)

„Groots hoe tekst en beeld helemaal in elkaar opgaan, elkaar versterken. Dit boek is een lust voor oog en oor. (Inge Umans, Pluizuit)

„Het is een vat vol creativiteit en het nodigt uit tot meer. Wanneer de cijfers tot leven komen, kan het feest beginnen. (Etiket)

EEN OPA MET GAATJES
Dit boekje verdient het een klein juweel genoemd te worden, een must dus. (Birgit De Cnodder, Eigentijds)

AHUM

Verzorgd, origineel prentenboek met een knap geschreven maatschappijkritisch verhaal dat heel wat gespreksstof biedt. Ook de illustraties zijn bijzonder. (Biblion (NL), Y.M. Roosen-Van Geffen)


HET VERHAAL VAN O

Wally De Doncker puzzelt op een meesterlijke wijze een heel verhaal rond het ronde bestaan van de letter 'O' die in een dubbelleven ook fungeert als het cijfer nul. ( Kristina Delmeire, Pluizer)


TSJILP, ZEGT DE VIS
De Belgische auteur toont een verbazend staaltje vakmanschap. (Limburgs Dagblad, Irène Verhiel)

NOOIT

Het verhaal van Wally De Doncker is verrassend en uitdagend en de illustraties van Karolien Vanderstappen zijn van hoog niveau. (Stefaan Vermeulen, Artishock)

IS BETER NOG VER?
Op die manier wordt kunst, in dit geval van hedendaagse kunstenaars, op een bijzondere manier gepresenteerd (...) (Leeswelp 2, 2011)

IK WOU DAT IK EEN POP WAS
Poëtisch en ingehouden, zonder sentimenteel te worden, wordt het proces van ouderdom en vereenzaming beschreven. Het boek is daarvoor geschikt voor een brede doelgroep, volwassenen inbegrepen. (Uit Prentenboeken voor groot en klein, Jant van der Weg, Boekenbijlage Friesch Dagblad. (NI) 4 december 2002)


MIJN NEEFJES ZIJN WOLVEN
Een ontroerend boek. De angst, pijn, machteloosheid en het loyaliteitsconflict waar Kjelle mee te maken heeft beschrijft De Doncker heel pakkend. Wat een onrecht je met pesten aanricht maakt hij indringend duidelijk zonder valse sentimenten. De tekeningen van Anne Westerduin zijn zeer expressief in hun eenvoud. (Ouders Online" juni 1998, Nicoline Veenma, NI)